A máme tu ďalší bezmäsitý a bezmliečny recept. Bude to vegánsky guláš. Michalovi Hercegovi ho povedali manželia Miloš a Katarína Radványiovci zo Slovenskej vegánskej spoločnosti.
Vegánsky guláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si suroviny na jeden hrniec vegánskeho gulášu:
3 väčšie zemiaky
2 väčšie cibule
3 strúčiky cesnaku
červená paprika
2 mrkvy
1 cuketa
200 g hlivy
250 g predvarenej fazuľe (pred varením namočenej na min. 8 hodín, príp. 1 ks 450 g fazuľovej
konzervy)
140 g paradajkového pretlaku
rasca, mletá sladká paprika, čierne korenie, soľ
repkový olej
Postup:
Cibuľu, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Na podobne veľké kocky nakrájajte aj hlivu. Cuketu ošúpte a lyžičkou vydlabte semienka. Papriku nakrájajte na väčšie kocky. Cibuľu osmažte do sklovita na oleji, pridajte prelisovaný cesnak a miešajte. Pridajte papriku, cuketu, zemiaky a hlivu. Zasypte rascou, mletou červenou paprikou a osmažte – dajte však pozor, aby sa vám jedlo nepripálilo. Podlejte požadovaným množstvom vody a nechajte cca 20 min variť. Potom pridajte predvarené fazule (ak používate konzervu, tak bez nálevu) a paradajkový pretlak. Nechajte dovariť až kým budú zemiaky a fazuľa mäkké, osoľte a pridajte čierne korenie.
Podávame samostatne alebo s chlebom.