Vegánske bryndzové halušky

Vegánske bryndzové halušky

Tento týždeň nám varia vegáni Katka a Miloš Radványiovci. Dnes si spolu s Michalom Hercegom vypočujeme, ako si vedia poradiť so slovenským národným jedlom. 

Vegánske bryndzové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na 5-6 porcií vegánskych bryndzových halušiek budeme potrebovať:
Na bryndzu:
1 biele tofu
0,5 údeného tofu
250-300 ml sójového mlieka
voda
soľ
3 vrchovaté ČL lahôdkového sušeného droždia
2 zarovnané ČL soli

Na vegánsku slaninu:
1 údené tofu
1 menšia cibuľa
repkový olej

Halušky:
5 veľkých zemiakov
cca 0,5 kg polohrubej múky
soľ

Postup:
Vegánska bryndza:
Všetko tofu, 200 ml sójového mlieka, lahôdkové sušené droždie a soľ rozmixujeme spoločne
v mixéri. Prilievame zvyšok mlieka dovtedy, kým získame požadovanú krémovú konzistenciu.

Vegánska slanina:
Cibuľu nakrájame na pláty a opražíme na oleji. Medzičasom si na drobné kocky nakrájame
údené tofu. Cibuľu z oleja vyberieme vidličkou. Následne na cibuľovom oleji vyprážame kocky tofu, až kým budú tvrdšie a chrumkavé, čo kontrolujeme priebežne vidličkou.

Halušky:
Vo osolenej vode uvaríme zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky ošúpeme, nastrúhame na strúhadle alebo rozmačkáme. Pridávame a zapracúvame múku dovtedy, až kým nám vznikne cesto takej konzistencie, ktoré môžeme liať cez haluškovník do osolenej vriacej vody. Ak sa nám podarí spraviť hutnejšie cesto, prípadne nemáme haluškovník, cesto môžeme trhať a hádzať do osolenej vriacej vody alebo krájať na požadovanú veľkosť a následne dávať do vody. Halušky sú hotové vtedy, keď vyplávajú nahor. Scedíme a k haluškám primiešame vegánsku bryndzu a slaninu z údeného tofu, ktoré sme si medzičasom pripravili. Dozdobíme umytou a nakrájanou pažítkou.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame