Aj dnes nám obed pripravia manželia Miloš a Katarína Radványiovci zo Slovenskej vegánskej spoločnosti. Možno vás inšpirujeme a obohatíme váš jedálny lístok počas blížiaceho sa adventu. Dnešné jedlo je síce bezmäsité a teda pôstne, ale chuťovo bude určite zaujímavé. Myslí si aj Michal Herceg.
Cviklové fašírky so šampiňónovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si suroviny na prípravu piatich porcií cviklových fašírok:
2 hrste pohánky
1 väčší zemiak
1 stredná cvikla
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kurkuma, chilli, údená paprika, vegeta
5 kopcovitých PL jemných ovsených vločiek
Šampiňónová omáčka:
200 g šampiňónov
1 cibuľa
250 ml rastlinnej (napr. sójovej či ryžovej) smotany
repkový olej
zemiakový škrob
Postup:
Fašírky:
Zemiak a cviklu opláchneme a uvaríme v šupke oddelene domäkka. Po vychladnutí zemiak
ošúpeme a roztlačíme. Cviklu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Medzitým si uvaríme
pohánku - prepláchneme ju v sitku a potom uvaríme podľa návodu na obale (cca 20 min
v osolenej vriacej vode, po uvarení prebytočnú vodu zlejeme). Cibuľu a cesnak pokrájame na drobné kúsky. Zmiešame nastrúhanú cviklu, nakrájanú cibuľu, cesnak, primiešame roztlačený zemiak a ovsené vločky. Zapracúvame koreniny a vegetu podľa požadovanej chuti.
Navlhčenými rukami formujeme fašírky, ktoré kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie (ak sa cesto rozpadáva, prisypeme ovsené vločky). Pečieme v rúre 30 min na 200 °C (prípadne dlhšie, ak chceme mať fašírky chrumkavejšie). Kým sa pečú fašírky, pripravíme si šampiňónovú omáčku.
Šampiňónová omáčka:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme do sklovita na oleji. Pridáme nadrobno nasekané ošúpané šampiňóny a podusíme. Primiešame rastlinnú smotanu a pridáme zemiakový škrob na zahustenie (chvíľku povaríme, ak sa nám zdá omáčka málo hustá, prisypeme škrob). Dochutíme vegetou. Podávame s americkými zemiakmi/guľatozrnnou ryžou/čerstvým zeleninovým šalátom.