Lokše sú vynikajúcou prílohou k jesennej špecialite –husiam a kapuste, ale rovnako dobre chutia na sladký spôsob. Vraj sú také šikovné gazdinky, ktoré poznajú až 33 spôsobov na prípravu lokší. No, myslím si, že stačí jeden, ale v domácnosti osvedčený recept a najlepšie ten, ktorý chutí už celé generácie. A práve po takom dnes siahla Jana Kurucová zo Šurian a zaznamenala ho Hana Michalčíková.
Lokše s makom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Lokší s makom, takých aké chutia v Šuranoch v rodine jany Kurucovej potrebujme: zemiaky, hladkú múku, trochu vody, pomletý mak, cukor, a husací alebo kačací tuk.
Postupujeme nasledovne: Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke, popučíme ich a zmiešame s hladkou múkou v pomere 1:1. Dávame pozor, koľko nám zemiaky príjmu múky, ak treba pridáme jednu až dve lyžice vody. Vypracujeme cesto, z ktorého si vytvoríme dlhý šúlok a ten pokrájame asi na centimetrové dieliky. Tieto vyvaľkáme na lokše v hrúbke jeden až dva milimetre. Na suchej platni sporáka, bez masti pečieme, kým sa nevytvoria hnedé pupáčiky z jednej aj druhej strany. Tie poprepichujeme, lokše dobre pomastíme husacou alebo kačacou masťou, naplníme makom s cukrom a zvinieme.