Spisovne sa tomu hovorí šťaveľ, ale na južnom Slovensku to vždy bola šóška. Pripravovali sa z nej rôzne jedlá a zaujímavá bola svojou príjemnou kyslastou chuťou. Chytré gazdinky prišli na to, že sa z nej dajú navariť polievky aj omáčky a čo bolo na tom najlepšie, rástla na lúke alebo v záhradke. Dá sa dokonca vypestovať aj v črepníkoch. A ako zistila Hana Michalčíková v jedálničku Jany Kurucovej zo Šurian má čestné miesto.
Zatrepaná šóška Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
k sa rozhodnete pripraviť si zatrepanú šóšku, tak budete potrebovať: Listy šťaveľu - šóšky, múku, olej, prípadne masť, soľ, korenie, ocot a buď mlieko alebo smotanu. Listy šťaveľa si nakrájame na tenšie alebo hrubšie rezančeky. Na rozpálenom oleji alebo masti opražíme múku do bledo hneda. Pridáme trochu mlieka a listy šťaveľa - šóšky chvíľu podusíme v bešameli do zmäknutia. Zalejeme mliekom alebo smotanou, päť minút povaríme, ochutíme soľou, korením a ak je šťaveľ-šóška málo kyslá, dochutíme octom. Zajtra sa naučíme pripravovať Lokše s makom.