Kukuričná kaša zo Šurian

Kukuričná kaša zo Šurian

Zemiaková, krupicová, ovsená, či kukuričná. A mnohé ďalšie kaše mali v tradičnej slovenskej kuchyni svoje stále miesto. A viacero výhod. Boli nenáročné, lacné a takmer vždy dostupné. Ich obrovskou výhodou bolo, že vždy zasýtili. To, že najlepšie chutili tie od starej mamy, nemusím vari ani zdôrazňovať.  Aj preto výber ďalšieho receptu nebol pre Janu Kurucovú zo Šurian problémom a  pre Hanu Michalčíkovú prekvapením.  

Kukuričná kaša zo Šurian Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu Kukuričnej kaše zo Šurian podľa Jany Kurucovej budeme potrebovať: kukuričnú múku, vriacu vodu, na sladkú verziu - maslo s cukrom, na slanú - masť a cibuľu, alebo slaninu.
Postupujeme nasledovne: Dáme si zovrieť vodu a pomaly prisýpame  do vriacej vody kukuričnú múku. Presne toľko za stáleho miešania, aby nám vznikla príjemná pudingová konzistencia, nesmie byť ani riedka, ani taká hustá, aby v nej stála vareška. Takže sypeme kukuričnú múku pomaly a stále sledujeme jej hustotu. Keď je uvarená, rozložíme ju na tanier a polejeme buď maslom s cukrom- sladká verzia, alebo ak chceme kašu na slano, tak na masti usmažíme cibuľu, alebo opečieme slaninku.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame