Jedlá z južného Slovenska boli známe krásnou červenou farbou. Na svedomí to mala mletá červená paprika. Ako sa presvedčila Hana Michalčíková nešetrili ňou ani v Šuranoch a Jana Kurucová nám dnes ponúka ďalší tradičný recept, v ktorom našla domáca paprika využitie.
Šuriansky tradičný perkelt Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Šuriansky tradičný perkelt budeme potrebovať: masť, alebo olej, dve cibule, kuracie mäso aj s kosťou, soľ, mletú červenú papriku, korenie, smotanu a trochu múky alebo škrobu.
Postupujeme nasledovne: Na oleji alebo na masti opražíme dve nakrájané cibule a pridáme na väčšie kúsky pokrájame kuracie mäso aj s kosťou. Podlejeme horúcou vodou, tak, aby ho zakryla, osolíme, okoreníme a dobre posypeme sladkou mletou červenou paprikou. Pridáme petržlenovú vňať, alebo vňať z ligurčeka a dusíme do mäkka. Smotanu rozmiešame s trochou múky alebo škrobu, pridáme k mäsu, povaríme a odstavíme. Podávame s haluškami.