Morčacie mäso bez kože obsahuje veľa kvalitných bielkovín a len minimum tuku. Vysoký je aj podiel vitamínov skupiny B, zinku, vápnika a železa. My si dnes pripravíme morku s pečeným jabĺčkami , ktoré naplníme kapustou. Varíme s autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.
Plnená morka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme
1/4 morky, soľ, 20 g údenej slaniny, rasca, olej podľa potreby, 4 jablká, 400 g sterilizovanej červenej kapusty, 2 dcl bieleho vína, podľa chuti hnedý cukor
Ako na to
Očistenú a umytú morku prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, posypeme rascou, osolíme, natrieme olejom, dáme do hlbšieho pekáča /plechu/, podlejeme vlažnou vodou alebo vývarom a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť do zlata. Počas pečenia morku podlievame horúcim vývarom, polievame vlastným výpekom a podľa potreby ju niekoľkokrát v pekáči obrátime. Dobre upečená morka má mať peknú zlatohnedú chrumkavú kožku.
Jablká umyjeme, nelúpeme vydlabeme a naplníme sterilizovanou červenou kapustou. Potom časť šťavy z kapusty dáme do zapekacej formy, pridáme naplnené jablká a podlejeme bielym vínom a takto pripravené vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri 200 °C pečieme odokryté do zmäknutia. Pritom dávame pozor , aby sa jablká nerozvarili na kašu, ale aby koža ostala pekne upečená a vcelku.
Upečenú morku dáme na misu, obložíme pečenými jablkami, podávame s mastenými lokšami alebo zemiakovou kašou a kvasenými uhorkami.
Dobrá rada: Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj kurča, či kačicu a podávať s dusenou červenou kapustou na karameli a knedľou.