Plnená morka

Plnená morka

Morčacie mäso bez kože obsahuje veľa kvalitných bielkovín a len minimum tuku. Vysoký je aj podiel vitamínov skupiny  B, zinku, vápnika a železa.  My si dnes pripravíme morku   s pečeným   jabĺčkami , ktoré naplníme kapustou. Varíme s autorkou mnohých kuchárskych kníh  Dašou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.  

Plnená morka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme
1/4 morky, soľ, 20 g údenej slaniny, rasca, olej podľa potreby, 4 jablká, 400 g sterilizovanej červenej kapusty, 2 dcl bieleho vína, podľa chuti hnedý cukor

Ako na to
Očistenú a umytú morku prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, posypeme rascou,  osolíme, natrieme olejom, dáme do hlbšieho pekáča  /plechu/, podlejeme vlažnou vodou alebo vývarom a dáme  do vopred vyhriatej  rúry  piecť do zlata. Počas pečenia morku podlievame horúcim vývarom, polievame vlastným výpekom a podľa potreby ju niekoľkokrát v pekáči obrátime. Dobre upečená morka má mať  peknú zlatohnedú  chrumkavú kožku.
Jablká umyjeme, nelúpeme vydlabeme  a naplníme sterilizovanou  červenou kapustou. Potom časť šťavy z kapusty dáme do zapekacej formy, pridáme naplnené jablká a podlejeme bielym vínom a takto pripravené vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri 200 °C pečieme odokryté  do zmäknutia. Pritom dávame pozor , aby sa jablká nerozvarili na kašu, ale aby koža ostala pekne upečená a vcelku.
Upečenú morku dáme na misu,  obložíme pečenými jablkami,  podávame s mastenými lokšami alebo zemiakovou kašou a kvasenými uhorkami.

Dobrá rada:  Podobným spôsobom môžeme pripraviť aj kurča, či kačicu a podávať s dusenou červenou kapustou na karameli a knedľou.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame