Slivkové guľky zvyknú naše gazdinky robiť viac menej zo zemiakového cesta. A ako budú chutiť keď si ich pripravíme z odpaľovaného cesta? V našej rozhlasovej kuchyni to tiež vyskúšame s našou kuchárkou Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Slivkové guľky z odpaľovaného cesta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
0,7 l mlieka, 20 g oleja, štipku soli, 450 g detskej krupice, 2 vajcia, 600 g menších sliviek, 250 g hrudkového tvarohu, 120 g práškového cukru, 150 g masla na poliatie
Ako na to:
Do hrnca na sporáku nalejeme mlieko, pridáme olej a soľ a privedieme do varu. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania postupne pridávame krupicu a miešame tak dlho, až cesto ostane husté a tuhé. a nelepí sa ani na varešku ani na stenu hrnca. Potom odstavíme a stále miešame až do vychladnutia. Do vychladnutého pomaly vmiešame vajcia, cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme plát o hrúbke asi pol cm, pokrájame ho na štvorce, do ktorých do stredu dáme slivky /bez kôstok/, zabalíme ich a vyformujeme guľky, ktoré vložíme do vriacej slanej vody a za občasného pomiešania varíme asi 10 minút. Guľky sú uvarené, keď vyplávajú na povrch vody.
Uvarené sitom vyberieme, necháme odkvapkať a podávame s pretlačeným tvarohom, posypané práškovým cukrom a rozpusteným maslom.
Dobrá rada: Uvarené guľky môžeme okrem tvarohu posypať makom, mletými orechmi,, kakaom, či upraženou strúhankou.