V tomto ročnom období môžeme spojiť príjemné s užitočným, a to tak, že na jesennej vychádzke v lese nazbierame huby. Napríklad teraz v novembri môžeme v lese nájsť bedličku vlnatú, či bielopavučinec hľuznatý. Možno z nich uvariť chutný obed. S autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou tak teraz urobí Beáta Repíková.
Zemiaková polievka s hubami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
400 g zemiakov, 200 g čerstvých húb, 100 g koreňovej zeleniny, 40 g cibule, 30 g hladkej múky, 40 g oleja alebo bravčovej masti, 1 - 2 strúčiky cesnaku, podľa chuti rascu, majorán, petržlenovú vňať a soľ, 10 g strúhaného syra na posypanie
Postup :
Olúpané zemiaky umyjeme, pokrájame a spolu s nadrobno nakrájanou alebo nastrúhanou zeleninou varíme v osolenej vode s rascou . Očistené a pokrájané huby zvlášť podusíme na časti oleja alebo masti. Na zvyšnom tuku speníme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, do ktorej za stáleho miešania prisypeme múku, ktorú do zlata opražíme, a za stáleho miešania zalejeme trochou vlažnej vody alebo mäsovým vývarom a spolu s udusenými hubami pridáme k polouvareným zemiakom a zelenine. Pomiešame okoreníme majoránom a všetko spolu dovaríme do mäkka. Napokon pridáme prelisovaný cesnak, podľa chuti osolíme a vmiešame umytú nadrobno nasekanú zelenú vňať a posypeme strúhaným tvrdým syrom
Podávame v polievkových miskách, avšak výborná je keď sa servíruje vo vydlabanom malom okrúhlom pecni domáceho chleba.