Zemiaková polievka s hubami

Zemiaková polievka s hubami

V tomto ročnom období môžeme spojiť príjemné s užitočným, a to tak, že na jesennej vychádzke v lese nazbierame huby. Napríklad  teraz v novembri môžeme v lese nájsť bedličku vlnatú, či bielopavučinec hľuznatý. Možno z nich uvariť chutný obed. S autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou  tak teraz urobí  Beáta  Repíková.  

Zemiaková polievka s hubami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
400 g zemiakov, 200 g čerstvých húb, 100 g koreňovej zeleniny, 40 g cibule, 30 g hladkej múky, 40 g oleja alebo bravčovej masti, 1 - 2 strúčiky cesnaku,  podľa chuti rascu, majorán, petržlenovú vňať a soľ, 10 g strúhaného syra na posypanie

Postup :
Olúpané zemiaky umyjeme,  pokrájame a spolu s nadrobno nakrájanou  alebo nastrúhanou zeleninou varíme v osolenej vode s rascou  . Očistené a pokrájané huby zvlášť podusíme na časti oleja alebo masti.  Na zvyšnom tuku speníme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu,  do ktorej za stáleho miešania prisypeme múku, ktorú do zlata opražíme, a za stáleho miešania zalejeme trochou vlažnej vody alebo mäsovým  vývarom a spolu s udusenými hubami pridáme k polouvareným  zemiakom a zelenine. Pomiešame okoreníme majoránom a všetko spolu dovaríme do mäkka. Napokon pridáme prelisovaný cesnak, podľa chuti osolíme a vmiešame umytú nadrobno nasekanú zelenú vňať a posypeme  strúhaným tvrdým syrom 
Podávame v polievkových miskách, avšak výborná je keď sa servíruje vo vydlabanom malom okrúhlom pecni domáceho chleba.
 

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame