Tento týždeň varíme zo záhradnými burinami. V pondelok to boli zapečené šampiňóny s hviezdicou prostrednou, ktorú ľudovo poznáme ako kuračku, včera sme vám ponúkli recept na tofu s hviezdicou prostrednou a karí a dnes budeme variť niečo ľahké, na odľahčenie trávenia. Soňa Juriková s Monikou Královou pripravia polievku s hviezdicou prostrednou.
Polievka s hviezdicou prostrednou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Diétna polievka s hviezdicou prostrednou alebo zádušníkom brečtanolistým.
Prísady:
Dve hrste hviezdice prostrednej
zopár zemiakov
cibuľa
olej
soľ, čierne korenie.
Postup:
V osolenej vode uvaríme ošúpané a pokrájané zemiaky do mäkka. Kým sa varia, očistíme cibuľu, nakrájame ju na drobno a opražíme na horúcom oleji. Pridáme k nej nasekanú hviezdicu prostrednú, necháme zavädnúť teplom a keď sú zemiaky mäkké, vhodíme do vody cibuľu s burinou. Podľa chuti dochutíme soľou, korením alebo bujónom.
Ak chceme polievku výraznejšiu, namiesto jemnej hviezdice prostrednej môžeme použiť medvedí cesnak alebo inú aromatickú burinu – zádušník brečtanolistý. Ten však používame opatrne, má totiž oveľa výraznejšiu chuť.
Polievkové halušky s hviezdicou prostrednou:
Hviezdicu prostrednú (ľudovo zvanú kuračku) môžeme použiť aj do polievkových halušiek.