Pri príležitosti storočnice založenia Československej republiky vám tento týždeň ponúkame recepty, ktoré s obľubou používajú Česi i Slováci. Práve preto Miroslav Würfl oslovil riaditeľku českej turistickej organizácie na Slovensku - Noru Gill. Jej otec sa narodil na Slovensku, mama je Češka, ona sama žije v Olomouci a pracuje v Bratislave, takže má bohaté skúsenosti s českými aj so slovenskými kulinárskymi špecialitami. A jednu z nich si pripravíme práve dnes.
Svätomartinská hus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
jednu hus
1kg jabĺk
dve a pol deci bieleho vína
soľ, drvenú rascu a čerstvý rozmarín.
POSTUP:
Hus si najskôr dôkladne umyjeme, očistíme a osušíme. Dobre ju okmínujeme a osolíme zvnútra aj zvonku. Potom do brušnej dutiny vložíme na štvrťky nakrájané jablká a niekoľko vetvičiek rozmarínu. Hus pečieme asi 3 hodiny pri teplote 120°C a často ju podlievame bielym vínom. Keď je mäso mäkké, tak hus dopečieme pri vyššej teplote. Stačí 180°C, až kým nie je koža na povrchu celá zlatá a chrumkavá.