Svätomartinská hus

Svätomartinská hus

Pri príležitosti storočnice založenia Československej republiky vám tento týždeň ponúkame recepty, ktoré s obľubou používajú Česi i Slováci.  Práve preto Miroslav Würfl oslovil riaditeľku českej turistickej organizácie na Slovensku -  Noru Gill.  Jej otec sa narodil na Slovensku, mama je Češka, ona sama žije v Olomouci a pracuje v Bratislave, takže má bohaté skúsenosti s českými aj so slovenskými kulinárskymi špecialitami. A jednu z nich si pripravíme práve dnes.

Svätomartinská hus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

jednu hus 
1kg  jabĺk
dve a pol deci bieleho vína
soľ, drvenú rascu a čerstvý rozmarín.


POSTUP:

Hus si najskôr dôkladne umyjeme, očistíme a osušíme. Dobre ju okmínujeme a osolíme zvnútra aj zvonku.  Potom do brušnej dutiny vložíme na štvrťky nakrájané jablká a niekoľko vetvičiek rozmarínu. Hus pečieme asi 3 hodiny pri teplote 120°C a často ju podlievame bielym vínom. Keď je mäso mäkké,  tak hus dopečieme pri vyššej teplote. Stačí 180°C, až kým nie je koža na povrchu celá zlatá a chrumkavá.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame