Kulajda

Kulajda

Storočnica založenia Československej republiky je krásne okrúhle výročie, a preto Vám tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne Nory Gill, riaditeľky českej turistickej organizácie na Slovensku. Jej otec je Slovák, mama Češka, ona študovala v Brne, žije v Olomouci a pracuje v Bratislave. Na prvý spoločný československý recept bol zvedavý Miroslav Würfl.

Kulajda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko Nora Gill z českej turistickej organizácie na Slovensku, ktorá dnes pripravovala  kulajdu... Pripomínam, že aj tento recept nájdete na webovej stránke rtvs.sk, ale vy sa všetky podrobnosti dozviete už teraz. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:

Potrebujeme:

zemiaky  400 g
čerstvé huby  250 g   (( sušené 40 g ))  
maslo  50 g
kyslá smotana  150 g
múka hladká   60 g
vajcia  4 ks
rascu, bobkový list, celé čierne korenie, soľ, cukor, ocot a kôprovú vňať

Postup:

Najskôr si na kocky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode s racou a korením, ktoré je zviazané v gázovom balíčku, aby sme ho potom mohli ľahko vybrať. V rajnici na masle orestujeme čerstvé huby, zalejeme troškou vody, osolíme a podusíme. Keď sú zemiaky do polovice uvarené, vyberieme von gázu s korením. Polievku zahustíme s kyslou smotanou s rozmiešanou hladkou múkou a ešte ju krátko dovaríme. Pridáme uvarené huby, nasekanú kôprovú vňať, dochutíme octom, v ktorom sme rozvarili málinko cukru, do hotovej polievky pridáme vajíčko a môžeme servírovať.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame