Dnes nazrieme pod pokrievku gazdinám na juhu Slovenska – v obci Svätý Peter v Komárňanskom okrese.
Farba, ktorá prevláda v jedlách svätopeterskej kuchyne, je červená, veď paprika, ktorá sa tu urodí a pomelie, v jedlách až žiari sýtou farbou. Dedinu preslávili svadobné koláče zvláštneho tvaru „kucsos“ a ak z neho zostalo, zajedali ho s perkeltom. Rovnako polievka, ktorá mala názov „Furkó“ a varila sa v zime. O starých jedlách typickej južnoslovenskej kuchyne nám porozprávala Mária Hegedúšová.
Zimná „Furkó“ polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zimná „Furkó“ polievka sa robila z varených zemiakov, ktoré sa popučili, pridala sa múka a jedno vajce a vypracovalo sa zemiakové cesto. Rozgúľali ho, pokrájali na štvorce a do nich dali po kúsku klobásy. Vytvorili guľky, na masti udusili cibuľu, pridali nej trochu červenej papriky a vložili do vriacej vody vyvariť. Keď vyplávali navrch boli uvarené a polievka bola hotová.