Štrúdľa je populárna na celom území Slovenska. Pripravuje sa s rôznymi plnkami : na sladko, aj na slano. Na južnom Slovensku jej hovoria „réteš.“ A keď ju plnia, na rozdiel od iných častí Slovenska dávajú na posýpku aj chutný domáci marhuľový lekvár. Hana Michalčíková vás dnes aspoň symbolicky pozýva na réteš z Palárikova.
Štrúdľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept z Palárikova na réteš, teda štrúdľu. Budeme potrebovať: 1kg polohrubej múky, 1 vajíčko a 1 žĺtok, jednu lyžicu octu, jednu lyžicu masti a teplú, ale nie horúcu vodu. Postupujeme takto: Všetky ingrediencie zmiešame, vypracujeme cesto, musí byť pružné ako guma a pol hodinu ho necháme odstáť. Pripravíme si biely obrus, vysypeme ho múkou, cesto namastíme, na začiatku trochu rozgúľame, potom rukami vyťahujeme až tak, aby bolo priesvitné. Naplníme ho makom zmiešaným s cukrom a domácim lekvárom alebo postrúhanými jablkami. Zrolujeme ako závin , potrieme vajíčkom alebo olejom a na 180 stupňoch pečieme asi 25 minút.