Polievka sa tiahne ľudskou históriou už od praveku. Obľúbená je v rôznych podobách stále. Kedysi najmä chudobní ľudia na dedinách nedali dopustiť na zapražené polievky. Gazdinky ich pripravovali už skoro ráno a boli raňajkami, obedom a niekedy aj večerou pre roľníkov. Milovali ich však aj majetní ľudia- napríklad Ľudovít 14. bol schopný zjesť na posedenie až štyri misky polievky, Michelangelovi ju sluha nosil až na lešenie a slávny dirigent Toscanini si nikdy pred vystúpením neodpustil horúcu zelerovú polievku. My sa dnes spolu s Hanou Michalčíkovou a Alžbetou Jankulárovou naučíme pripravovať síce starú, ale stále obľúbenú polievku.
Jednoduchá zasmažená polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jednoduchú zasmaženú polievku, ktorá uhasí hlad sme sa naučili pripravovať dnes. Potrebujeme na ňu: masť, múku, cibuľu, mletú červenú papriku, vodu, rascu, soľ a 2-3 vajíčka.
Postupujeme takto: Na kúsku masti si opražíme kopcovitú lyžicu múky do ružova. Upražená zásmažka nesmie byť hustá. Do zásmažky pridáme pokrájanú cibuľu a chvíľu ešte popražíme. Potom pridáme mletú červenú papriku a zalejeme ju studenou vodou, približne 1 liter. Osolíme, pridáme trochu rasce a povaríme. Do hrnčeka rozbijeme vajce, naberačkou naberieme trochu polievky a tak to urobíme aj s ďalšími. V hrnčeku dobre rozšľaháme a vlejeme do polievky. Pokrájame kúsky suchého chleba , dáme na tanier a zalejeme polievkou.