Nadstavovaná zemiaková kaša s krúpami

Nadstavovaná zemiaková kaša s krúpami

Kedysi kaše tvorili v slovenskej kuchyni zdravý základ. Boli natoľko obľúbené, že prešli aj do rôznych prísloví. Vravievalo sa: „Kaša-mať naša.“ Alebo „Ktože navarí kaše, ak nie baby?“ Ba dokonca aj takéto poučné existovalo:“ Aj keď nemáš rád kašu, nikdy o nej nehovor, že nie je dobrá.“ V dnešnom Kulináriu nám tiež rozvonia kaša, taká, aká sa kedysi varila v Palárikove- Nadstavovaná zemiaková kaša s krúpami. Hane Michalčíkovej o nej povedala Mária Galbavá. 

Nadstavovaná zemiaková kaša s krúpami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujeme si jednoduchý, starý recept z Palárikova na Nadstavovanú zemiakovú kašu s krúpami. Potrebujeme: zemiaky, hrubú múku- krupicu, krúpy, cibuľu, masť a soľ. Postupujeme nasledovne: Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou a dáme variť. Keď budú vrieť, osolíme. Prisypeme opláchnuté krúpy a všetko spolu do mäkka uvaríme. Ak sú už zemiaky s krúpami celkom mäkké, drvičom na zemiaky ich roztlačíme na hladkú hmotu. Pomaly prisypávame krupicovú múku a stále miešame, až kým všetko nezačne bublať. Na tanieri každú porciu posypeme na masti dohneda opraženou cibuľou.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame