Polievka je základ gruntu – hovorievali naše staré mamy. S týmto tvrdením súhlasí aj Zdenka Havettová, ktorá nám tento týždeň v Kulináriu pripravila recepty jedál, ktoré nás v chladnejších dňoch rozohrejú a rozvoňajú. K mikrofónu si ju pozvala Tatiana Šušková, ktorá sa do spoločenstva priaznivcov polievok rada pridáva.
Mrkvová polievka so zázvorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mrkvová polievka so zázvorom
1 kg mrkvy
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej rasce, soľ, korenie, kurkuma
Asi 1 cm zázvoru
1 l zeleninového vývaru alebo vody
Do väčšieho hrnca nalejeme olej.
Opekáme na ňom cibuľu a cesnak „dosklovita“.
Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, soľ, korenie a kurkumu.
Zľahka opekáme, aby mrkva nasiakla chuť.
Zalejeme vývarom alebo vodou (množstvo vody volíme podľa toho, koľko chceme porcií).
Varíme, pokiaľ nie je mrkva mäkká.
Zázvor očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Primiešame do polievky.
Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej konzistencie.
V prípade, že by sa nám polievka zdala príliš hustá, prilejeme trochu vody a ešte chvíľu prehrejeme.
Polievka je kráľovské jedlo a so zázvorom je to vhodný pokrm na zimu.