V známej detskej pesničke odpovedá tetka Uršuľa deťom, že bola po vodičku, lebo bude variť šošovičku... To isté budeme variť aj v dnešnom Kulináriu, v ktorom vám tento týždeň ponúkame recepty na jedlá, ktoré vás zahrejú. Ale najskôr sa s Tatianou Šuškovou a výživovou poradkyňou Zdenou Havettovou zamyslíme nad miestom strukovín v dnešnej kuchyni.
Nátierka z červenej šošovice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nátierka z červenej šošovice:
1 hrnček červenej šošovice – varí sa cca 10 – 15 min
1 -2 ks cibuľa a cesnak
morská soľ, čierne korenie, kurkuma a olej olivový
v prípade potreby instantná kaša
tahini pasta (sezamová pasta) – nemusí byť
korenie garam masala – je asi najznámejšie a najpoužívanejšie indické korenie.
Postup:
Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme pod vodou a necháme ju odkvapkať. Medzitým na olivovom alebo repkovom oleji orestujeme cibuľu.
Zľahka osolíme a pridáme pretlačený cesnak.
K orestovanej cibuľke pridáme červenú šošovicu.
Túto zmes zalejeme horúcou vodou a povaríme cca 15 min do zmäknutia šošovice a vyvarenia vody.
Dochutíme soľou, korením, kurkumou.
Môžete pridať 1 PL sezmovej pasty. Celá zmes by mala získať kašovitú konzistenciu, ktorú následne rozmixujeme.
Na záver môžeme pridať sušené paradajky v oleji, tak 4 - 5 ks + korenie garam masala. Všetko spolu rozmixujeme.