Tento týždeň sa v Kulináriu zameriavame na recepty z diviny a inak to nebude ani dnes. Včera sme si zopakovali veľmi známy recept - zajaca na smotane, no na dnes si Soňa Juriková pripravila niečo nezvyčajnejšie – bažanta plneného jablkami a klinčekom a pečeného na zeleninovej postieľke. Recept jej povedal poľovník Tibor Benčič.
Bažant plnený jablkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu bažanta plneného jablkami potrebujeme:
1 bažanta
podľa veľkosti asi 2 jablká, nie veľmi sladkú sortu
asi 4 klinčeky
koreňovú zeleninu: 3 mrkvy, 1 menší zeler, 2 – 3 petržleny
15 dkg anglickej slaniny
gázové vrecko s koreniami: čiernym, novým, bobkovým listom, môže byť aj kus škorice a borievka
1 hrnček vývaru na podliatie
1 dl červeného vína.
Príprava je jednoduchá:
Bažanta osolíme, naplníme očistenými jablkami a klinčekmi. Obalíme ho anglickou slaninou. Na dno hlbokého pekáča vložíme očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na menšie kusy. Podlejeme vývarom a pridáme koreniny, ideálne zabalené v gázovom vrecku. Na takúto zeleninovú posteľ uložíme bažanta a pečieme odokryté v rozohriatej rúre na 200 st. Celzia asi 15 minút. Potom bažanta pooblievame výpekom, prikryjeme a znížime teplotu na 180 stupňov. Prikryté pečieme asi hodinu a pol.
Podávame s knedľou alebo zemiakmi a dusenou červenou kapustou.
K receptom z bažanta sa vrátime aj v nedeľu, keď z neho budeme pripravovať bažantie konsomé. Na piatok si Soňa Juriková a Tibor Benčič tiež pripravili veľkolepé jedlo – konšelskú pochúťku z jelenej pečene podávanú s pivom.