Tento týždeň sa v Kulináriu zameriavame na špeciality z diviny, keďže sa blíži hlavná poľovnícka sezóna. V pondelok sme vám predstavili recept na jedlo z vnútorností – tzv. jágerek, včera sme varili rýchlenú sviečkovú z daniela a dnes si s poľovníkom a zároveň skúseným kuchárom Tiborom Benčičom zopakujeme asi najznámejší recept zo zajaca.
Zajac na smotane Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept, ako pripraviť zajaca na smotane, nie je ťažký. Stručne zopakujem prísady a postup: Očistíme jednu cibuľu a zo tri strúčiky cesnaku. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, cesnak pretlačíme a všetko opečieme na oleji alebo masti.
Pridáme mleté korenie, rascu a červenú mletú papriku. Prehrejeme a na zmes poukladáme naporciované kúsky osoleného zajaca. Prudko opečieme. Potom stíšime oheň, podlejeme asi deci vývaru alebo vody a pridáme bobkový list. Prikryjeme a chvíľu dusíme, aby mäso zmäklo.
Keď sa ľahko oddeľuje od kosti, vyberieme ho na misu. V hrnčeku si rozhabarkujeme 1 smotanu na verenie asi s lyžicou hladkej múky a keď je zmes hladká, bez hrudiek, vylejeme ju na výpek. Necháme zovrieť a smotanovú šťavu dochutíme soľou a korením. Vložíme späť mäso, aby sa dobre zohrialo a spojilo s chuťou šťavy. Podávame s haluškami alebo knedľou.
Zajtra budeme v poľovníckych špecialitách pokračovať. Pripravíme si pečeného bažanta plneného jablkami.