Tento týždeň sme si na každý deň pre vás pripravili recept na jedlo z diviny. Hoci sa k takémuto mäsu nedostane každý, ak sa vám to pošťastí, ide o naozajstné pochúťky. Včera sme pripravovali prvé jedlo, ktoré si spravidla poľovníci pripravia – jágerek, čiže rýchlovku z vnútorností. Soňa Juriková sa radila s poľovníkom a skúseným kuchárom Tiborom Benčičom.
Divinové pochúťky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Rozdiel medzi bežnou sviečkovou a rýchlenou poľovníckou sviečkovou z diviny je v tom, že mäso z divej zveri nepečieme vcelku, ale nakrájame na plátky, orestujeme a pomaly dusíme, aspoň 35 minút. Týmto spôsobom skrátime čas prípravy na polovicu.
Prísady:
1 – 2 cibule (podľa veľkosti) nakrájame na drobné kocky
cca 700 g mäsa z danielieho stehna na plátky
masť na potretie panvice
koreňová zelenina ako na prípravu sviečkovej (150 g mrkvy, 150 g petržlenu, 1 zeler)
koreniny: nové aj staré korenie, borievka, tymián, bobkový list
1/2 litra vývaru
1 – 2 smotany na varenie
Postup je nasledovný:
Na panvici potretej masťou opečieme cibuľku, pridáme mäso nakrájané na plátky a na prudšom ohni orestujeme, aby sa uzavrelo. Potom oheň stíšime, podlejeme trochou vody alebo vývarom a pomaly prikryté dusíme.
V hlbšom hrnci uvaríme nakrájanú koreňovú zeleninu s koreninami a bylinkami – domäkka. Rozmixujeme a zjemníme smotanou.
Mäso prelejeme omáčkou a podávame s knedľou.