Lovecká sezóna je v septembri v tom najlepšom, a tak sa tento týždeň zameriame práve na poľovnícke recepty. Kým sa dostaneme k tomu prvému, Soňa Juriková si varenie spojila s jazykovým okienkom. Viete, aký je rozdiel medzi divinou a zverinou – a prečo by sme tieto pojmy nemali zamieňať? Odpoveď má poľovník a vynikajúci kuchár Tibor Benčič.
Jágerek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jágerek si pripravíme nasledovne:
Do osolenej vody pridáme nové a čierne korenie a povaríme v nej asi pol hodinu srdce, aby bolo mäso jemnejšie.
Medzitým si nakrájame cibuľu – jednu na kocky a druhú na mesiačiky. Všetku cibuľu opečieme na bravčovej alebo ešte lepšie, na diviačej masti.
Pridáme srdce nakrájané na tenké plátky a zľahka orestujeme. Pridáme odblanenú pečeň pokrájanú asi na pol centimetrové plátky. Pridáme mleté čierne korenie a pár zrniečok borievky. Môžeme podliať 1 dl červeného vína. Podusíme a pridáme 1 lyžičku šípkového lekváru, ktorý dodá mäso zaujímavú chuť.
Ak nechceme podlievať vínom, pridáme trochu vývaru alebo horúcej vody.
Solíme až tesne pred podávaním. Ak chceme mať jágerek pekne ozdobený, ošúpeme 1 – 2 jablká a nakrájame ich na mesiačiky. Mäso na tanieri prekladáme jablkami, aby sa prehriali. Podávame s chlebom a vínom.