Tento týždeň sme sa vybrali po recepty do nášho Kulinária do Novej Vsi nad Žitavou za vychýrenou kuchárkou Slávkou Galovou. A tak ako na celom Slovensku nájdeme jedlá, ktoré pozná každý, pri listovaní v zbierke zošitov s receptmi Tatiana Šušková natrafila aj na názov jedla, ktorý jej nič nehovoril:
Štiav Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Štiav ako listovú zeleninu poznali už starí gréci a Rimania, a v Nemecku, Švajčiarsku, Chorvátsku, Bulharsku a Maďarsku patrí medzi obľúbenú zeleninu. Okrem toho, že obsahuje veľa vitamínov je jeden z najlepších zdrojov železa, ktoré vynikajúco pomáha pri zápche, ochoreniach krvi, kožných problémoch, reumatizme a poruchách trávenia.
Tak zopakujme si teda recept Slávky Galovej na túto chutnú a zdravú polievku – štiavu, šóšku alebo šťavel. Umyté a odstopkované listy štiavy dáme dusiť na bravčovú masť, na ktorej sa štiava za stále miešania pomaly spúšťa. Na zahustenie pridáme trochu múky, sladkú smotanu, mlieko podľa potreby a prisolíme. Keď nám začne polievka vrieť spustíme do nej vajce. Môžeme ho však do polievky pridávať aj varené.