Je čas obeda, keď si pravidelne v Rádiu Regina vymieňame dobré a osvedčené recepty. Dnes sme sa za nimi vybrali do Novej Vsi nad Žitavou k vychýrenej kuchárke Slávke Galovej.
Tatiana Šušková na otázku, čo jej hosťom najviac chutí dostala jednoznačnú odpoveď.
Zemiakové kabáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak ak sa budete držať receptu Slávky Galovej ani u Vás nebudú mať čas jej vychýrené pagáče – či kabáče zostarnúť. Na ich prípravu potrebujeme:
1/2 kilogramu hladkej múky
45 dkg uvarených vychladnutých zemiakov
12 dkg masla
oškvarky podľa chuti
1 vajce
3 dcl mlieka
1 dcl oleja
2 dkg čerstvého droždia
soľ
vajíčko na potretie
sézamové samiačka, rascu alebo orechy na ozdobenie
Postup:
Vo vlažnom mlieku si pripravíme kvások – z mlieka, kvasníc, trochy cukru a štipky soli, necháme nakysnúť na teplom mieste. Do misky s hladkou múkou a so soľou pridáme vykysnutý kvások s celým vajcom. Prilejeme olej a vypracujeme vláčne cesto. Necháme 30 minút vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Z masla, a pomletých oškvarkov pripravíme zmes, z ktorej polovicu rozotrieme na cesto. Cesto poprekladáme a necháme opäť 20 minút kysnúť. Opäť natrieme zmesou, preložíme, necháme zakryté utierkou kysnúť ďalších 20 minút. Na rozgúľanom ceste spravíme nožom mriežky a vykrajujeme pagáče. Potrieme vajíčkom, posypeme sézamom, alebo ozdobíme orechom. Poukladáme na plech a pečieme v rúre 35 minút.
Dobrú chuť.
Zajtra sa môžete tešiť na Slávkin granadír.