Bylinku s názvom šťaveľ určite poznáte. Len možno pod iným názvom. V Tekove a Honte ju volajú šťava a pripravujú z nej ľahkú a výživnú polievku. Táto liečivá bylina má kyslú chuť a mladé zelené listy majú kopijovitý tvar. Má aj liečivé účinky - podporuje trávenie, zmierňuje migrénu a zlepšuje obranyschopnosť organizmu. Hana Michalčíková so Silviou Kňazovičovou vás dnes naučia uvariť zo šťaveľa polievku , akej sa v Devičanoch vraví Šťavová polievka.
Šťavová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Šťavovej polievky potrebujeme: Zelené šťaveľové listy, 1 l mlieka, soľ, vodu, 6 vajíčok, hladkú múku a olej. Postupujeme nasledovne: Na oleji opražíme šťaveľové listy až pokiaľ sa úplne nerozpustia a nechytia farbu do hneda. Zalejeme ich vodou a osolíme. Urobíme si na oleji svetlú zápražku, zalejeme ju mliekom, rozmiešame a všetko spolu zmiešame a prevaríme. Do prevarenej polievky opatrne rozklepneme surové vajíčka, chvíľu povaríme , opatrne premiešame, aby vajíčka zostali celé a podávame s chlebom.