Na Západnom Slovensku je toho veľa, čo už tradične dominuje v kuchyniach gazdiniek. V Stupave je to kapusta, v Modre a Pezinku víno, v Slovenskom Grobe pečené husy a v Skalici je to vyhlásený trdelník. Neobvyklé jedlá by ste však našli aj v iných, možno menej známych regiónoch tohto kraja. Dediny v Levickom okrese, v oblasti Hontu a Tekova sa pýšia jedlom , ktoré nikde inde nevaria. Hana Michalčíková ho spoznala pri návšteve obce Devičany a vďaka Silvie Kňazovičovej.
Zabáranje lokše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Zabáraných lokší potrebujeme: 1kilogram hladkej múky, vodu, tvaroh/hrudkovitý/, bravčovú masť a oškvarky.
Postupujeme nasledovne: Z múky a vody si zamiesime cestíčko, ktoré je skôr tuhšie, vypracujeme ho do hladka, z cesta potom vyvaľkáme lokše, úplne tenučké, asi 1 mm, ktoré potom upečieme na platni rovno na sporáku. Upečené lokše sú veľmi krehké a lámavé a dajú sa uložiť do zásoby. Keď chceme lokše podávať , tak ich polámeme do väčšieho sitka, alebo cedníka, ponoríme ich do vriacej vody asi na 20 sekúnd. Obarené ich dobre scedíme, omastíme masťou aby sa nezlepili, zamiešame s tvarohom, osolíme a na tanieri polejeme opraženými oškvarkami a cibuľkou.
Dnes to teda boli jedinečné Zabáranje lokše, už zajtra si so Silviou Kňazovičovou pripravíme Šťavovú polievku.