Podľa mykológov, no i výživových poradcov, sú hríby vhodným doplnkom stravy. Z hľadiska výživy však je vhodné kombinovať huby s ostatnými druhmi potravín, napr. s mäsom, zeleninou, cestovinami, ryžou a podobne. Dnes nám preto Anna Bronišová pripraví hubovú dobrotu. Ochutnala ju aj Viera Horáková.
Hríbová dobrota Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu hubovej dobroty potrebujete
bravčové, alebo kuracie rezne, cibuľu, olej, huby, šunku, , soľ, korenie, sladkú smotanu
Postup:
mäso vyklepeme na rezne, osolíme, okoreníme, opečieme na oleji a vyberieme
vo výpeku speníme cibuľku, huby a na rezančeky nakrájanú šunku. Po udusení jemne zaprášime hladkou múkou a pridáme sladkú smotanu
rezne dáme na pekáč, navrstvíme pripravenú zmes, zalejeme smotanou a dáme zapiecť.
Radi by sme vám ešte pripomenuli, že pri príprave jedál z húb by sme mali dodržiavať určité zásady. Huby dôkladne poduste, alebo uvarte, aby boli ľahšie stráviteľné, nejedzte ich pred spaním a pripravené jedlo dlho neuskladňujte, najlepšie je skonzumovať ho hneď po príprave.