Zeleninové a ovocné šaláty sú hitom letných dní. Ale možno ste ešte neochutnali ryžový šalát so šunkou a ovocím. Ako chutí? Pripravíme si ho teraz s autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Ryžový šalát so šunkou a ovocím Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
250 g ryže, 10 plátkov šunky, 1 viazaničku petržlenovej alebo inej zelenej vňate, 2 strúčiky cesnaku, 2 papriky, 3 jablká, 2 väčšie strapce hrozna, 250 ml kyslej smotany, 250 ml bieleho jogurtu, soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, 4 polievkové lyžice panenského olivového oleja /môže byť tekvicový, kokosový a podobne/, šťavu z polovice citróna alebo limetky
Ako na to:
Ryžu uvaríme v dvojnásobnom množstve osolenej vody ako ryže/ a necháme vychladnúť. Zelenú vňať umyjeme, nasekáme, cesnak ošúpeme, pretlačíme, pomiešame s kyslou smotanou, jogurtom a citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, pridáme olej a dobre pomiešame. Papriku umyjeme, očistíme, pokrájame na rezance, Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. hrozno umyjeme a bobuľky hrozna oberieme, Ryžu premiešame s o smotanovým a jogurtovým dresingom, vmiešame papriku, jablká, hrozno a napokon pokrájanú na rezance. Šalát vložíme do hlbokej sklenenej misy a vrch môžeme ozdobiť na tvrdo uvarenými a pokrájanými vajcami, tvrdým syrom pokrájaným na plátky, zelenou vňaťou či lístkami šalátu alebo olivami.
Podávame s čiernym chlebom alebo pečivom, ale chutný je aj samostatne. Pred podávaním ho uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky. V horúcom letnom počasí je to výborné a osviežujúci jedlo.