Plnený kaleráb

Plnený kaleráb

Dnes budeme experimentovať. Spojíme kaleráb s mletým mäsom a vytvoríme piknikové jedno-hubky. S Dašou Ostertágovou - odborníčkou na školské stravovanie varí tento týždeň Beáta Repíková.          

Plnený kaleráb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

8 mladých kalerábov, siľ, 40 g masla, 3 kocky cukru, 30 g hladkej múky,
Na plnku:  2 polievkové lyžice mlieka, 80 g strúhanky, 80 g tvrdého postrúhaného syra, 2 žĺtky, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, štipku mletého muškátového orieška, 1 vajce, 200 g mletého mäsa.

Postup:

Kaleráby  umyjeme, ošúpeme, vršky zrežeme a aj s mladými lístkami si odložíme. Stred kalerábov lyžicou vydlabeme  asi na 10 minút dáme nad horúcu paru alebo do osolenej vriacej vody povariť, ale nie uvariť do mäkka. Potom ich vyberieme, ocedíme a plníme. Naplnené kaleráby dáme do pekáča v ktorom sme rozohriali maslo, pridáme cukor a občas pomiešame a podlejeme trochou horúceho vývaru  z kalerábu. Prikryjeme a takto kaleráby dusíme až do mäkka asi 30 minút. Počas dusenia kaleráby občas pomiešame, prípadne podľa potreby podlejeme trochou horúceho vývaru. Keď sú kaleráby mäkké opatrne ich vyberieme, šťavu poprášime hladkou múkou a za stáleho miešania krátko povaríme. Pred podávaním kaleráby polejeme so šťavou a vrch prikryjeme so zrezanými vŕškami aj  s lístkami, čím pôsobia ako malé pokrievky. Podávame s dusenými sladkými zemiakmi a šalátom z červenej repy.

Príprava plnky: V mlieku namočenú strúhanku pomiešame s postrúhaným syrom, varenými žĺtkami, mletým mäsom, osolíme, okoreníme a všetky prísady spojíme celým vajcom, dobre pomiešame a plníme kaleráby.
  

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame