Odborníčka na školské stravovanie a autorka mnohých kuchárskych kníh Daša Ostertágová vie, že najväčším umením v gastronómii je vyhľadávať nové jedinečné kulinárske kombinácie a vytvárať tak zaujímavé a chuťou výnimočné špeciality. Spolu s Beátou Repíkovou veria, že takou nezvyčajnou kombináciou je aj dnešný obed. Tak pozorne počúvajme, čo nám spolu pripravia.
Tekvica so zázvorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
1 tekvicu na pečenie alebo tekvicu hokkaido, 400 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie, 1 polievkovú lyžicu postrúhaného čerstvého zázvoru, podľa chuti čili papričku, šťavu a kôru z limetky, štipku škorice a 2-3 klinčeky, soľ, mleté čierne korenie, hydinový alebo zeleninový vývar, 1 cibuľu, podľa potreby tekvicové semiačka, 1 polievkovú lyžicu koriandrového pesta.
Postup
Na horúcom oleji orestujeme očistenú a pokrájanú cibuľu, pridáme umytú, olúpanú a na kocky pokrájanú tekvicu, pomiešame, osolíme, pridáme čierne korenie a zalejeme vývarom tak, aby bola tekvica ponorená vo vývare. Občas pomiešame a asi 20 minút varíme do mäkka. Potom pridáme postrúhaný zázvor, limetku, škoricu a klinčeky a napokon rozmixujeme na hladký krém. Na záver polievku /krém/ zjemníme pridaním kokosového mlieka či smotany a necháme prejsť krátko varom. Podávame s koriandrovým pestom. Pesto pripravíme tak, že do mažiarika dáme asi za hrsť koriandra, 1 čajovú lyžičku kešu orechov,1 strúčik cesnaku, 1 čajovú lyžičku parmezánu a asi 40-50 ml olivového oleja a všetky pochutiny spolu dôkladne utlčieme.