Niekde sa im hovorilo fánky, inde, napr. na Záhorí to bolo Božie milosti. A hoci je to sladká pochúťka, ktorá sa viaže najmä k Fašiangom, tam kde ich majú radi, pečú ich po celý rok. Na Dolnom Záhorí, v okolí Malaciek, sa Božie milosti dostali dokonca do knihy výberových receptov starých mám. Hana Michalčíková listovala v knihe spolu s Máriou Knotkovou.
Sladké Božie milosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Božie milosti, podľa receptu z Dolného Záhoria budeme potrebovať: 38 dg múky - zmiešame hladkú a krupicovú, 7 dg masla, 9 dg cukru, dva źĺtky, 6 lyžíc mlieka, 4 lyžice vína, trochu soli, citrónovú kôru, 15 dg masti a 3 dg cukru na posypanie.
Postup: Do preosiatej múky-hladkej a krupicovej, nasekáme maslo, pridáme cukor, strúhanú citrónovú kôru a trochu soli. Potom spravíme jamku, prilejeme mlieko, žĺtky, biele víno a vypracujeme redšie cesto než na rezance. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku štvrť centimetra a vykrajujeme kolieska alebo štvorčeky, ktoré tri razy nakrojíme. Stočíme do rôznych tvarov a v rozpálenej masti vyprážame do ružova. Ešte horúce posypeme vanilkovým cukrom.