V mäsiarstvach ho takmer nenájdete, väčšina z nás nie je naň zvyknutá, ale je chutné a zdravé. Samozrejme len vtedy, ak sa dobre pripraví. Tento týždeň bude naše kulinárium plné jedál z jahňacieho mäsa. Recepty Michalovi Hercegovi povedala Daniela Janíčková z Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici, ktorá so svojou rodinou pripravuje jahňacinku na rôzne spôsoby.
Jahňacie na srbský spôsob Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme asi 1 kg vykosteného jahňacieho mäsa
Marináda na mäso:
olej 0,5 l
3 polievkové lyžice domácej vegety
1 balenie sušenej bazalky
1 kávová lyžička drvenej rasce
2 kávové lyžičky rasce celej
1,5 hlávky cesnaku
2 polievkové lyžičky steakového korenia
Zelenina:
3 ks cibule
2 ks póru
1 ks paprika červená
1 ks paprika žltá
1 ks paprika zelená
voda
Najskôr jahňacie mäsko odblaníme, vykostíme a nakrájame na menšie kocky (ako na guláš).
V oleji rozmiešame roztlačený cesnak, bazalku, rascu, koreniny, primiešame nakrájané mäsko a necháme v chlade odstáť asi 3-4 dni, aby prešlo všetkými chuťami.
V deň prípravy do väčšieho hrnca nalejeme pohár vody a dáme zmes mäsa a korenín a dusíme vo vlastnej šťave do mäkka. Zmes už nesolíme, lebo je v korení a vo vegete. Podusené mäso preložíme na panvicu, pridáme na rovnaké kúsky nakrájanú – papriku, pór, cibuľu a necháme podusiť cca 10minút . Môžeme podávať s chlebom alebo s udusenou ryžou.