Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

K májovým špecialitám patria bryndzové pirohy. My si ich skúsime pripraviť doma s odborníčkou  na stravovanie  a autorkou mnohých kuchárskych kníh  Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou. 

Bryndzové pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, ,soľ, voda na varenie,  120 g hrubej múky, 115 g detskej krupice, 1 vajce

Plnka:
200 g bryndze, 1 uvarený zemiak, soľ, 1-3 polievkové lyžice mlieka /podľa potreby/, 100 g prerastenej údenej slaniny, 1 polievkovú lyžicu nasekaného kôpru, alebo pažítky

Ako na to:

Zemiaky uvaríme v slanej vode v šupke  / jeden zemiak odložíme do plnky/. Uvarené zemiaky ešte horúce ošúpeme a pomelieme alebo pretlačíme cez sito. Do ešte horúcich  zemiakov pridáme múku, spracujeme cesto a necháme ho vychladnúť. Potom do  vychladnutého pridáme vajce a krupicu a vypracujeme  tuhšie cesto, ktoré na doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm a pomocou okrúhleho vykrajovača na pirohy vykrojíme kolieska. Plníme ich plnkou . Plnka: Zemiak pomelieme, pridáme bryndzu, podľa potreby soľ a mlieko a vypracujeme polohustú plnku /kašu/, ktorú potom položíme do stredu kolieska. Protiľahlé strany spojíme, dobre uzatvoríme / odporúčam okraje potrieť mliekom, či bielkom/  a dáme variť do slanej vriacej vody.  Uvarené scedíme, ešte teplé rozdelíme na taniere,  ochutíme bryndzou, polejeme vyškvarenou slaninou  posekaným kôprom a podávame.

Podávame s kyslým mliekom.  Dobrá rada: Namiesto bryndze môžeme použiť Ovčiu hrudku.


 

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame