Jačmenné krúpy sú nielen zdravé, ale aj chutné, ak ich vieme dobre pripraviť a ochutiť. Urobíme tak teraz spolu s odborníčkou na školské stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Jačmenné krúpy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme
250 g jačmenných krúp, 1 l polotučného mlieka, 160 g kryštálového cukru, 100 g sušených sliviek, 150 g čerstvých jahôd, 250 g čerstvých marhúľ, 150 g čerstvých čerešní, 2 čajové lyžičky škoricového cukru, 6 -7 polievkových lyžíc medu, 2 polievkové lyžice masla
Ako na to:
Krúpy opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do širšieho hrnca , zalejeme studenou vodou a za občasného miešania varíme na miernom ohni. Počas varenia postupne prilievame mlieko. Asi po 20-22 minútach pridáme do krúp cukor, umyté slivky a varíme pokiaľ krúpy nezostanú mäkké a vláčne a väčšina tekutiny sa vyvarí na hustú kašu. Napokon ochutíme škoricovým cukrom a pomiešame. Takto pripravenú kašu dáme do zapekacej formy, dorovna uhladíme a necháme na chladnom mieste stuhnúť. Potom nákyp nakrájame na rovnomerné kúsky, položíme na taniere. V panvici rozpustíme maslo a med. Na porcie nákypu poukladáme umyté, očistené a nakrájané ovocie, polejeme rozpusteným maslom a medom a podávame. Môžeme ozdobiť aj šľahačkou.
Podávame ako samostatné teplé i studené hlavné jedlo s kompótom, čajom, mliekom či ku káve a podobne.