Aj dnes nám varia gazdinky z Veľkého Klíža. Dnes Michal Herceg varí s Jozefínou Bujnovou a chuť mali na niečo sladké.
Šúľance a perky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Perky a šúľance si pripravíme z múky, zemiakov, soli, vody, maku, cukru a slivkového lekváru. Zemiaky uvaríme, nastrúhame ich alebo pretlačíme, pridáme múku, posolíme, prilejeme trošku vody a zamiesime cesto. Cesto si rozdelíme na bochníčky a vyvaľkáme ich do tvaru kolieska. Na to ukladáme kôpky lekváru do polovice cesta. Druhú polovicu cesta naň prehodíme, čím sa lekvárová časť zakryje. Popritláčame a nožom pokrájame, aby každá kôpka lekváru ostala samostatne. Dáme variť do vody. Keď začnú vychádzať hore, vyberáme ich, vkladáme ich do pomastenej misky. Dochutíme cukrom a zomletým makom. Ak nám ostane zvyšok cesta, urobíme z neho šúľok, nakrájame si ho, každý kúsok pošúľame a vyvaríme šúľance.