Jednou z prvých jarných zelenín je špargľa a práve recepty z nej, ktoré zaznamenala Marcela Jedináková, vám ponúkame v tohto týždňovom kulináriu. S kuchárom Ľubošom Megom si dnes uvaríme krémovú špargľovú polievku z bielej alebo zelenej špargle, do ktorej použijeme vývar zo špargle a z kuracích krídel.
Špargľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme kuracie krídelká na vývar, špargľu, zemiaky, koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, bylinky, soľ a korenie
- kúpte pokojne aj hrubšiu špargľu,
- odrežte drevnaté konce, ak treba, odrežte vršky špargle,
- na oleji opražte kuracie krídla nasekané, zalejte studenou vodou, nasypte odrezky špargle, jednu cibuľu a cesnak, bobkový list, posoľte a povarte 30 – 40 minút,
- na oleji alebo masle osmažte nahrubo posekanú cibuľu, pridajte cesnak a ošúpaný a nakrájaný zemiak,
- prilejte hotový vývar a varte do zmäknutia zemiakov,
- potom pridajte všetku špargľu do vriaceho vývaru,
- povarte za stáleho mierneho varu, odstavte a rýchlo schlaďte,
- v domácich podmienkach v umývadle so studenej vodou – aspoň raz vymeniť,
- vyberte vršky, zvyšok pomixujte do krémova, pridajte obraté mäso z vývaru,
- podávajte s obľúbenými chlebovými krutónmi.
Zajtra si pripravíme Pečenú jarnú zeleninu s bryndzou alebo cottage syrom