Dnes varíme račiansku fazuľovú, alebo po račiansky račánsku fizulovú. Dobrá správa je, že čím častejšie fazuľu konzumujete, tým lepšie organizmus spracováva jej zložky, čím sa odstraňuje aj nepríjemné nafukovanie. Bratislavčan Renato Magat vybral recept z Babičkinej kuchárky a varí nám teraz tradičnú polievku s Beátou Repíkovou.
Tradičná fazuľová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať: 400 g veľkej farebnej fazule, 1 cibuľu, 1 bobkový list, 200 g údeného mäsa, 4 - 5 klobás, 1 šľahačkovú smotanu, 3-4 mrkvy, 1-2 petržleny, zeler, mleté korenie, soľ, na zápražku: olej, hladkú múku, mletú červenú papriku.
Postup: Deň vopred fazuľu namočíme. Ráno vodu zlejeme a dáme variť do novej vody spolu s cibuľou a bobkovým listom. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme klobásy, očistenú zeleninu, korenie a soľ podľa potreby. Keď je fazuľa mäkká, klobásu vyberieme pokrájame na kolieska a vrátime späť. Nakoniec pridáme tmavšiu paprikovú zápražku a varíme asi 5 min. Pridáme široké rezance, uvarené zvlášť v osolenej vode, šľahačkovú smotanu, premiešame a po chvíľke odstavíme. Podávame s bielym chlebom.