19.12.2013
Kysnuté cesto: 750 g polohrubej múky, štipku soli, trochu cukru, kvások, 1 vajce, kúsok masla – zamiesiť a nechať vykysnúť.
Makovo-lekvárová plnka: 250 g maku, kúsok masla, vanilkový cukor, práškový cukor, citrónová kôra, hrozienka, trochu mlieka, 1 pohárik slivkového lekváru – všetko prevariť v jednom hrnčeku a nechať vychladnúť.
Orechová plnka: 250 g mletých orechov, kúsok masla, 1 vanilkový cukor, trochu práškového cukru, hrozienka, trochu strúhanky a trochu mlieka – všetko prevariť v jednom hrnčeku a nechať vychladnúť.
Tvarohová plnka: 500 g tvarohu, kúsok masla, 2 žĺtky, vanilkový cukor, trochu práškového cukru, hrozienka – premiešať a pridať sneh z dvoch bielkov.
Postup: Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri diely. Rozvaľkáme prvý diel a dáme na vymastený a múkou posypaný plech, potrieme makovo-lekvárovou plnkou. Prikryjeme druhým dielom a ten potrieme orechovou plnkou. Prikryjeme tretím dielom, ktorý potrieme tvarohovou plnkou. Tú prikryjeme posledným dielom. Potrieme rozšľahaným vajcom s trochou oleja a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Dobrú chuť!