Tento týždeň varíme netradične tradičné detské špeciality. K nim patrí napríklad aj ryžový nákyp. Ale opäť nebude sladký s ovocím a s kompótom, ale s kuracím mäsom. Opäť prijímame viac bielkovín a menej cukrov. Ryžový nákyp s kuracím mäsom pripravujeme aj dnes s odborníčkou na stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Ryžový nákyp s kuracím mäsom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ryžový nákyp s kuracím mäsom môžeme obohatiť zeleným šalátom a tu je postu, ako si uvaríme.
Potrebujeme:
1 kg kuracích drobkov, 200 g ryže, 300 g polievkovej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler), 150 g hrášku, (môže byť aj mrazený), 1 väčšiu cibuľu, 2 polievkové lyžice oleja, podľa chuti zeleninové korenie, 5 vajec, 120 g postrúhaného tvrdého syra, 1-2 polievkové lyžice posekanej zelenej vňate, podľa chuti mleté čierne korenie, 5-6 zrniek nového korenia, soľ.
Kuracie drobky očistíme, dáme variť do slanej vriacej vody, pridáme celé nové korenie a uvaríme do mäkka. Vody použijeme len toľko, aby boli drobky zakryté a varíme do mäkka. Medzitým keď sa drobky varia si pripravíme ryžu tak, že ryžu zalejeme 2-násobným množstvom studeného vývaru a vložíme do vyhriatej rúry udusiť. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame a na panvici na horúcom oleji speníme, pridáme očistenú, umytú, pokrájanú zeleninu a hrášok a dusíme do polo mäkka. Počas dusenia občas pomiešame. Napokon k zelenine pridáme udusenú ryžu, uvarené od kosti obraté kuracie drobky, podľa chuti okoreníme, pridáme žĺtky a premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov ušľahaný tuhý sneh, podľa potreby ešte osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Napokon mierne pomiešame a vložíme na vymastenú nákypovú formu na pečenie a vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote 200°C pečieme asi 25 – 30 minút. Upečený ešte horúci nákyp pokrájame, posypeme postrúhaným syrom a posekanou zelenou vňaťou.
Podávame so zeleninovým šalátom, vhodný je šalát z červenej repy, alebo s dusenou anglickou zeleninou, alebo polejeme kečupom či inou pikantnou omáčkou.