Niekedy sa nám zdá, že jeme stále to isté. Vtedy je hodné siahnuť po „hlave plnej zdravia.“ Máme na mysli karfiol, ktorý má v sebe množstvo prospešných látok. Najzdravší je v surovom stave. My si dnes z neho pripravíme rovnako zdravú pochúťku - karfiolovú polievku. Spolu s autorkou mnohých kuchárskych kníh a odborníčkou na stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Karfiolová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Karfiolová polievka má jednoznačne prívlastok zdravá. Ako si ju pripravíme, aby aj chutila?
Potrebujeme 500 g karfiolu, 0,75 l zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, 1 polievková lyžica hladkej múky, podľa chuti soľ, štipka muškátového mletého kvetu, 1 vajce, 4-5 polievkových lyžíc tvrdého postrúhaného syra, 2 polievkové lyžice posekanej zelenej vňate.
Ako na to: Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky, ktoré dáme asi na 20 minút do slanej vody, aby sa vyplavil hmyz a prípadné iné nečistoty a až potom vložíme do vriacej slanej vody variť. Varíme do polomäkka, vyberieme, a cez sito scedíme. Časť vývaru z karfiolu necháme vychladnúť a odložíme na zaliatie zápražky. Zápražku pripravíme tak, že v hrnci rozohrejeme olej do ktorého pridáme múku a za občasného pomiešania z oleja a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým vývarom a vývarom z karfiolu. Podľa chuti osolíme, pridáme mletý muškátový kvet, zamiešame a napokon karfiol a dovaríme. Do uvarenej polievky , za stáleho miešania prilejeme rozšľahané vajce a asi 1 minútu necháme prejsť varom. Keď sa v polievke vytvorí z vajca hmlovina, polievku odstavíme a podávame. Aby sa nám v polievke vytvorila z vajca hmlovina, vajce do vriacej polievky lejeme cez vidličku.
Polievku dáme na taniere, alebo polievkových misiek, posypeme postrúhaným syrom a zelenou vňaťou. Môžeme podávať horúcu, ale výborná je aj studená najmä v horúcich letných mesiacoch, kedy dobre osvieži.
Dobrá rada: Na zalievanie zápražky nepoužívame horúci zeleninový alebo mäsový vývar, aby sa nevytvorili hrudky.
Zajtra varíme špenátové pirohy