Aj dnes nám varí Kateřina Kultová, vedúca kuchyne jednej brnenskej kaviarne, ktorú si založili dvaja Slováci. Slováci, najmä študenti, sú tu aj častými návštevníkmi. O ďalšie zdravé a pritom lahodné jedlo sa zaujímal Michal Herceg.
Tekvicový šalát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na jednu porciu tekvicového šalátu potrebujeme:
100g tekvice nakrájanej na 2 cm mesiačiky, upečenej s cesnakom a olejom, osoliť a okoreniť
80 g uvarenej Quinoy (juhoamerická obilnina)
25 g uhorky + prúžky mrkvy
15g Prúžky červenej kapusty
20 g listového šalátu
4 tenké plátky tempehu (fermentovaná fazuľa)
Slnečnicové semienka
repové výhonky (môžeme vynechať)
Dresink:
1 cm nastrúhaného zázvoru
50 ml tahini (sezamovej pasty)
40 g Javorového sirupu
50 ml repkového oleja
cesnak
50 ml sójovej omáčky
Tekvicu umyjeme a nakrájame na 2 cm veľké mesiačiky, poukladáme na papier na pečenie a potrieme cesnakom, zalejeme olivovým olejom. Pečieme na 180°C do zmäknutia.
Quinou prepláchneme a varíme 15 minút. Necháme ju zakrytú, aby vstrebala zvyšok tekutiny. Osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zázvor a cesnak nastrúhame a vložíme do mixovacej nádoby s ostatnými prísadami a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Do veľkej misky alebo hlbokého taniera naskladáme všetky suroviny a zalejeme dresingom. Quinoa a tekvica môžu byť horúce, ale chutia aj dobre vychladené.
Zajtra si pripravíme marocký humus.