Domáci syr

Domáci syr

Hanka Sekulová je autorkou knihy Zdravá kuchyňa a domácnosť a venuje sa aj prírodným záhradám a zdravým receptom. Inšpiruje sa kuchyňou starých materí a tento týždeň si pre naše Kulinárium pripravila sedem litrov čerstvo nadojeného mlieka od farmára. Včera sme spolu s Tatianou Šuškovou časť z neho využili na prípravu domáceho masla, dnes sa pustíme do výroby tzv. hrudky – domáceho syra:    

Domáci syr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

4 litre mlieka zahrejeme na 35 stupňov Celzia, podľa dávkovania pridáme syridlo, necháme odstáť, syriť 30-45 minút. Keď máme domáce mlieko nepoužívame smotanu ani žiaden chlorid, rozhodnutie, či pasterizovať alebo nie - je na vás. Vzniknutú syreninu pokrájame na drobné kocky, zahrejeme na 50 stupňov Celzia, precedíme cez sitko a necháme dobre odkvapkať. Syr necháme ešte 24 hodín, čím prekysne do želanej chuti. 


Tak syr máme hotový, zo zvyšku ostatného mlieka si zajtra pripravíme s Hankou Sekulovou zdravý jogurt.

Galéria

20171114_122047.jpg
Autorka a foto: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame