Tento týždeň nás v Kulináriu úplne na začiatku čaká sedem litrov čerstvo nadojeného mlieka, z ktorého budeme s Hankou Sekulovou a Tatianou Šuškovou pripravovať domáce produkty z mlieka. Pri námietke, ako sa dostaneme k čerstvému mlieku, odborníčka, ktorá sa v kuchyni necháva inšpirovať tradíciami a prírodou hovorí, že kto chce nájde – pretože každý z nás si môže nájsť v blízkosti farmára alebo poľnohospodárske družstvo, kde sa dá čerstvo nadojené mlieko kúpiť. Hanka Sekulová sa v postupoch v kuchyni aj dnes inšpiruje spomienkami na svojich starých rodičov. A spomínať sa dá aj na obyčajné maslo:
Maslo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Konkrétny postup na prípravu masla nájdete v publikácii Zdravá kuchyňa a domácnosť:
Na prípravu masla je najlepšie použiť čerstvé mlieko od farmára alebo z poľnohospodárskeho družstva, v ktorom najskôr necháme „sadnúť“ smotanu. Ak sa inak nedá, viete si domáce maslo vymixovať aj z tukovej smotany na šľahanie, ktorú kúpite v obchode.
Ako postupujeme?
Smotanu nalejeme do mixéra a necháme mixovať pri najvyšších otáčkach, kým nevyšľaháme šľahačku.
Keď už máme šľahačku, znížime otáčky a mixujeme do momentu, keď sa začne oddeľovať maslová hmota od tekutej. Začnú vznikať malé maslové hrudky.
Celý obsah mixéra precedíme cez sitko (zvyšok tekutiny nevylievajte – môžete získať nízkotučné mlieko alebo získame priezračnejší cmar).
Maslovú hmotu vyžmýkame rukami tak, aby sme vytlačili zvyšky zostatkového tekutého mlieka.
Hmotu nechajte stuhnúť, premyte vodou, ešte povytláčajte v studenej vode. Nie v teplej vode, aby sa nám maslo nezačalo topiť!
Ak chcete tvarovať maslo, dajte hmotu na chvíľu do chladničky. Lyžičkou na jadierka na jablká vytvarujte malé maslové guľôčky, ktoré sú veľmi praktické. Tie ktoré nepotrebujete, môžete odložiť do mrazničky.