Valašský frgáľ

Valašský frgáľ

Dobré chute nepoznajú hranice. Platí to aj o sviatočnom koláčiku, ktorého recept vám dnes v kulináriu ponúkajú Tatiana Šušková a zberateľka typických slovenských receptov Silvia Pilková: 

Valašský frgáľ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Valašský frgáľ:
Na cesto potrebujeme:
200 ml vlažného mleika
50 g práškového cukru
14 g droždia
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
1 čl soli
2 žĺtky
50 g malsa
kôra z 1 citróna
olej

Tvarohová plnka
600 gr tvarohu
6 žĺtkov
8 pl práškového cukru
za hrsť hrozienok

Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a namrvené droždie. Dáme vykysnúť kvások, ktorý nalejeme do misy, v ktorej už máme múku so soľou, žĺtky, maslo a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré potrieme olejom a necháme dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme ich na 4 tenké kruhy s vyvýšenými okrajmi, ktoré uložíme na vymastené plechy. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Zatiaľ vymiešame tvaroh so žĺtkami a s cukrom. Plnku natrieme na koláče, ozdobíme hrozienkami a dáme piecť na 15 minút do vyhratej rúry. Po upečení potrieme okraje olejom, aby boli mäkké. 

Zajtra si pripravíme levanduľový sirup.  

Galéria

Snímka.PNG
Autorka: Tatiana Šušková ; Foto: Fortuna Libri

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame