Silvia Pilková a Tatiana Šušková vám dnes osladia život:
Gápelský koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak si zopakujme ako si pripravíme Gápelský koláč:
Na cesto potrebujeme:
150 ml vlažného mlieka.
2 pl kryštálového cukru
21 g droždia
500 g polohrubej múky
štipka soli
2 PL masla
2 vajcia
Plnka:
250 ml hustého slivkového lekváru
Ozdoba:
1 pl masla
2 pl škorice
4 PL kryštálového cukru
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme do desať minút vykysnúť. Potom ho nalejeme do misy s múkou, so soľou, s maslom a vajcami. Vypracujeme hladké cesto a vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm. Polovicu cesta potrieme lekvárom a preložíme napoly. Potrieme rozpusteným maslom a štedro posypeme škoricou a cukrom. Pokrájame na pásiky s rozmermi asi 5x 2 cm, uložíme na vymastený plech a necháme desať minút kysnúť. V rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia pečieme asi desať minút.
Zajtra si pripravíme inú tradičnú pochúťku – valašskú.