Viete predstaviť slovenskú kuchyňu bez kapusty? Aj keď bola najdôležitejším produktom z kapusty na Slovensku kvasená kyslá kapusta v receptoch starých mám nájdeme aj množstvo jedál zo sladkej – nekvasenej kapusty. O tradičných surovinách v slovenskej kuchyni sa s autorkou kuchárskych kníh Silviou Pilkovou zhovára Tatiana Šušková:
Kapustové dupáky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
300 g bielej kapusty
soľ
300 g polohrubej múky
1 vajce
150 g tvrdého ( najlepšie údeného) syra
1 cibuľa 1 PL masti
Kapustu rozštvrtíme, hlúb vyrežeme a listy postrúhame najemno. Osolíme, necháme pustiť šťavu. Pridáme múku, vajce a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 10 minút. Scedíme. dáme do misy, posypeme strúhaným syrom a cibuľkou opraženou na masti.
A zajtra si so Silviou Pilkovou pripravíme niečo sladké.