Bratislavčanky Dagmar Pekarová a Darina Polášová sú tento týždeň naše gazdinky a tiež hostiteľky. Už sme ochutnali „Lokšový trhanec s tvarohom“ a tiež „Meštiansku knedľu“, dnes nám Dagmar povie recept na Plnený kapustný list. Oslovila ju Mária Babinská.
Plnený kapustný list
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
jedna stredná kapusta (nie veľká), 1/2kg mäsa (bravčové a hovädzie), 1/2 kg ryže, 1 veľká cibuľa, polievková kopcovitá lyžica mletej červenej papriky,1 dcl oleja, soľ, vegeta, čierne korenie, 1 polievková lyžica pretlaku do tej zmesi,
Zálievka:1 pretlak, prevarená voda asi 7 dcl
Postup: Najprv si pripravíme kapustu, z ktorej vyrežeme stred a tak ju dáme do vriacej vody a varíme. Na kapuste sa postupne oddeľujú listy, ktoré vyberáme a hneď ich dáme vychladnúť pod studenú vodu. Keď nám ostane celkom malá časť kapusty, vyberieme ju a narežeme na rezančeky na spodok hrnca, v ktorom budeme variť. Nakrájame cibuľu a pražíme ju do sklovita na oleji, keď je hotová, odstavíme ju z ohňa a pridáme mletú papriku. Ryžu premyjeme, necháme odkvapkať a dáme do misy, do ktorej dáme mäso, opraženú cibuľu a ostatné ingrediencie a vytvoríme zmes. Solíme hodne, aby zmes bola dobre osolená. Môžeme plniť kapustu zmesou. Balíme to do malých taštičiek a ukladáme na dno hrnca, potom si pripravíme zálievku, ktorú trošku osolíme a pridáme aj štipku cukru. Varíme to asi 15-20 minút na malom ohni a potom vypneme a necháme asi 10 minút prikryté, aby to došlo. Dobrú chuť.
Zajtra si pripravíme Hubárske oškvarky a sušené slivky so šunkou...