Verím, že sa tešíte na naše kulinárske okienko. Celý týždeň je v réžii sestier Dagmar Pekarovej a Dariny Polášovej. Tentoraz prenecháme slovo Darine, ktorá má pre nás prešporský recept. Oslovila ju Mária Babinská.
Meštianska knedľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: pol kila starších rožkov alebo žemlí, štvrť litra mlieka, celé vajce, dva žĺtky, malú cibuľku, petržlenovú vňať, polievkovú lyžicu masla, 5 dkg hrubej múky, oštiepok
Postup:
Pol kila rožkov nakrájame na kocky, necháme ich trošku vyschnúť, v štvrť litri mlieka rozmiešame celé vajce, dva žĺtky, pridáme cibuľu, ktorú spolu s petržlenovou vňaťou posekáme a opražíme na masle. Potom osolíme, nalejeme na rožky, zľahka premiešame a necháme pol hodinu stáť. Potom tam primiešame 5 dkg hrubej múky. Cesto vložíme do obrúska, ktorý sme predtým namočili, vyšmýkali vodu a potreli olejom. Cesto zabalíme do obrúska ako valček, konce obrúska zviažeme a knedľu varíme v osolenej vode 30 až 35 minút. Krájame ju niťou a na záver posypeme oštiepkom a prelejeme maslom.
Ku knedli si pripravíme kapustový šalát s hroznom. Pol kila červenej kapusty a štvrť kila kyslých jabĺk postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme 10 dkg zomletých vlašských orechov, štvrť kila hroznových bobuliek, pokvapkáme dvoma lyžicami rastlinného oleja, premiešame a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a dosladíme medom.
Zajtra nám Dagmar povie recept na Plnený kapustný list.