Lokše

Lokše

Aké by to bolo vinobranie bez lokší? Táto typická regionálna jesenná pochúťka nebude chýbať tento víkend ani na Modranskom vinobraní, ktoré je oslavou tvrdej práce malokarpatských vinárov a vinohradníkov. Aj keď toto jedlo pripravujú  v Modre Kráľovej takmer všetky gazdiné, Mária Ružeková a Jozef Šimečka, ktorého všetci poznajú ako Jožka z Modry, si predsa
len telefonicky overili správny postup ich prípravy. A Tatiana Šušková si pozorne zapisovala: 

Lokše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bol posledný recept tohto týždňového Kulinária, ktoré bolo zároveň aj pozvánkou na Modranské vinobranie, kde nás okrem regionálnych gastronomických špecialít čaká bohatý kultúrny program. Lebo nielen jedlom je človek živý.
A tu je ešte recept na modranské lokše:

40 dkg hladkej múky
1,5 kg zemiakov
soľ
Zemiaky uvaríme v šupke. Rozpučené zmiešame s múkou a soľou, vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na bochníčky. Rozvaľkané potom opekáme na platni a mastíme bravčovou, kačacou alebo husacou masťou.
Jednoduché suroviny, jednoduchý postup, ale skvelá pochúťka. 

Recepty z Modry Kráľovej nám tento týždeň ponúkla Tatiana Šušková.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame